Kaybettiğimiz İki Değer Sağlık Ve Boş Vakit

/ / Seminer Notlarım

Sağlığımızı Nasıl Kaybettik Ve Tekrara Nasıl Kazanabiliriz?

  1. Hay olan Rabbimizle olan hayati bağımızı kestik!/Şirksiz bir bağla yeniden bağlanmalısınız.
  2. Hidayet Rehberimiz Kuran’la irtibat kurmadık, kurduysakta nitelik kazandırmadık veya harcadık!/Yeniden Kitaplı yaşamayı ve kitaba göre yaşamayı bilmelisiniz!
  3. Peygamberimizi sözde sevdik, andık, ama örnek almadık!/ Onu güzel bir örnek olarak modellemelisiniz.
  4. Dini afyon gibi uyuşmak, yatışmak, gevşemek için kullandık!/ Hayatımızın her anını dinin hükümlerine göre tanzim etmelisiniz.
  5. Üzerimizdeki nimetlerin hakkını vermek için gerektiği gibi korumadık!/ Vücudumuzu çok iyi tanıyıp hangi uzvu nerede, ne kadar, nasıl kullanmak gerektiğini bilmelisiniz.
  6. Gerektiği kadar, gereken için, gerektiği şekilde çalışmalıydık!/ Sağlığınızı bozacak kadar uzun süreli, bedeninizi zorlar pozisyonlarda ve ortamlarda, ruh ve beden sağılığınız tehdit eden şartlarda çalışmamalısınız.
  7. Teknolojik aletleri gereğinden çok ve yanlış amaçlarla kullandık!/ Teknolojiyi bazen tuz, bazen ilaç, bazen kütüphane, bazen arşiv, bazen iletişim, bazen ticari amaçla kullanmakla birlikte, hiçbir zaman onun sizi kullanır hale gelmesine izin vermemelisiniz.
  8. Kendimize gereken değeri vermeyip, el ne der için yaşar hale geldik!/ Rabbim ne deri önceleyip, kınayıcının kınamasından etkilenmemeyi bilmelisiniz.
  9. Korku, vehim, kaygı, panik, stres yayan şer güçlerin sıkı takipçisi olduk!/ Şeytanın tüm bunları koordine eden ana kumanda merkezinde olduğunu bilmelisiniz.
  10. Hilesiz, yalansız, entrikasız, dalaveresiz, demagojisiz söz söylemez ve iş yapmaz olduk!/ Emin insan olmayı ve emniyet hissettirmeyi bilmelisiniz.
  11. Maddi refahın peşinde koşar olduk!/ Maneviyat olmaksızın kazanılan maddi gücün kişiyi helaka sürükleyeceğini bilmelisiniz.
  12. Bıkkınlık, yorgunluk, üzüntü, korku, kaygı gibi duyguların orta şiddette hissedildiğinde, dünyaya dair yaşanılabilecek haller olduğunu unuttuk!/ Bütün bu duyguların biteceği yerin Cennet olduğunu hatırlayıp sabrı ve tevekkülü seçmeyi bilmelisiniz.
  13. Yaşam alanlarımızda; bize zarar veren, aklımızı çelen, gönlümüzü batılla eğleyenlerle birlikte batıla daldık!/ Unuttuğumuzda düştüğümüz gafletten bizi uyandıracak dostlar seçip, sağlığımız her yönü ile tehdit eden kişi, ortam ve alışkanlıkları terk etmeyi bilmelisiniz.
  14. Merak ve heyecan duygumuzu yanlış yer ve amaçlar için kullandık!/ Macera uğruna veya sırf denemiş olmak için denediklerinizle, ahretinizi mahvetmemelisiniz.
  15. Dost kim düşman kim aldırmaz şekilde yaşar hale geldik!/ Kimin neyi ne için ürettiğini ve sunduğunu iyice araştırıp bilmeden yeniliklerin peşine düşmemelisiniz.
  16. İçimizi ihmal edip, sadece dış görünüşümüze önem verir olduk!/ İçimizi yani nefsimizi ve bedenimizin tüm organ ve sistemlerini koruyup sağlıklı tutacak önlemleri almalısınız.
  17. Eğlenceye düşkün ve zevk odaklı yaşar hale geldik!/ Az yemek, az uyumak, az konuşmakla kendinizi eğitmeyi bilmelisiniz.
  18. Sevgi, saygı, vefa, hürmet, fedakarlık, gayret, sabır, şükür gibi insani değerlerimizi kaybettik!/ Biz kendi durumumuzu değiştirmedikçe Allah’ın yardımını hak edemeyeceğinizi bilmelisiniz.
  19. Ümidimizi kaybedip, hatalarımızda ısrar etmeye devam ettik!/ Rahman’ın kulunu hiçbir zaman terk etmediği ve darılmadığını hep hatırda tutup, her yıkımdan veya her kusurdan sonra yeniden dua ve tevbe ile yeşermeyi bilmelisiniz.
  20. Niyette ve hedefte saptık, azdık!/ Hayatta biricik amacınızın kulluk, niyetinizin ise Allah’ın rızasını kazanmak olması gerektiğini bilmelisiniz.

Zamanı Nasıl Diriltebiliriz?

  1. Ne zaman bir işe başlayacak olsanız; bu işten bana ne kazanç var diye sormalı, hem dünya hem ahirette kazandıracakları seçmeli, bunun için de yaptığınız her işi ibadet bilinci ile yapmalısınız.
  2. Size vakit kaybettirdiğini fark ettiğiniz her kişiden, her işten, her ortamdan uzak kalmayı başarmalısınız!
  3. Pişman olduğunuz işleri tekrar tekrar yapmayacak kadar akıllı olmalısınız.
  4. Bir işe başlamadan çok iyi düşünmeli, tüm şartları çok iyi değerlendirmeli, gereken hazırlığı tam yapmalısınız!
  5. Kötülerle kötü işlere ortak olmamak için azami gayret sarf etmeli, yine de unutup yanıldıklarımız varsa diye daima tevbekar olmalısınız.
  6. Bir işi hızlı, kolay, etkin yapmanın yollarını öğrenip boşa kürek çekmemelisiniz!
  7. Maddi gücünüzü çok dikkatli kullanmalı, maddi imkânlarınızla kısa zamanda çok iş yapabilmeyi bilmelisiniz!
  8. Zamanınızı heba edenlere asla fırsat vermemeli, ilişkilerinizde orta yollu olmalısınız!
  9. Her arandığında yahut istendiğinde ulaşılabilir olamayacağınızı bir şekilde etrafınızdakilere söylemeli, anlayışsız olanlar için kendinizi ezmemeli ve üzmemelisiniz!
  10. Her geçen gün geriye bakıp, ileri mi geri mi gittiğinizin muhasebesini yapmalısınız!
  11. Yüzünüzde ki, saçınızdaki, bedeninizde ki yılların etkisini doğru okumalı, her geçen gün bir antika eşyadan çok daha fazla değer kazanarak, kalitenizi arttırmayı bilmelisiniz!
  12. Girip çıktığınız, geçip gittiğiniz her yerde kalıcı izler bırakacak bir erdem ve ilme sahip olmak için kendinizi hap hayırda yarışmaya adamalısınız!
  13. Her şey için en doğru zamanın ne zaman olduğu konusunda, Kuran’dan her gece özel eğitim almalısınız!
  14. Ömrünü bereketli geçirmiş insanların neyi, ne zaman ve ne şekilde yaptığını araştırıp öğrenerek, kendi hayatına yenilikler eklemelisiniz!
  15. Ertelediklerinizi tek tek gündeminize alarak, bir bir halletmeli, zihninizi hantallaştıran bu yüklerden kurtulmayı bilmelisiniz!
  16. Bir işe başlarken mutlaka plan yapmalı, zamanı sınırlamalı, acil ya da istemsiz gelişmelerin getirdiği aksilikler yüzünden planınızdan vazgeçmek yerine, hemen yeni bir planlama yaparak işlerinizi yarım bırakmamayı bilmelisiniz.
  17. Aldığınız kararları uygulamakla birlikte vaktinden önce ilan etmeyerek, kem göz ve niyetlilerin şerlerinden sakınmayı bilmelisiniz.
  18. En yakınız olanlarla ve en çok sevdiklerinizle zamanı çok verimli ve hoş geçirerek nefislerinizi dinlendirmeyi bilmelisiniz.
  19. En az malzeme, en az insan, en az güçle en çok nasıl verim alınıra kafa yorup, hiçbir şeyi israf etmemelisiniz.
  20. Zamanın Rabbi için yapılan her işte O’nun yardımını istemeyi unutmamak adına, her işe BİSMİLLAH diyerek başlamalı, daha niyet ettiğiniz anda İNŞAALLAH diyerek Rabbinizi hep hatırınızda tuttuğunuz O’na ispatlamalısınız ki :’Beni anın ki ben de sizi anayım !’ müjdesini hak eden bir kul olabilme şerefi ile bir ömrü afiyet içinde geçirebilesiniz!

‘Daima Allah’a yönelmiş bir kul olmakla , anılası kullardan olmamız duası ile!

SELAM OLSUN YAŞARKEN VE ÖLDÜKTEN SONRA ADINI GÖKLERDE VE YERDE ANDIRABİLENLERE!

Rabbim bizleri ve soyumuzu bu güzide kullarında eyle! AMİN!

Velhamdülillahi rabbilalemin!

 

HAZIRLAYAN: HATİCE DİLEK CENGİZ

1 Comment to “ Kaybettiğimiz İki Değer Sağlık Ve Boş Vakit”

  1. Amin Allah razı olsun hocam.